Podcast: Så funkar AI

  • Avsnitt 17 – Effektivisering, mod och möjligheter med David

    Avsnitt 17 – Effektivisering, mod och möjligheter med David

    I avsnitt 17 gästas vi av David Wallén som är VD för företaget bakom AI-plattformen intric. Vi pratar om språkmodeller och hur de kan hjälpa kommuner. Vi enas om att det är viktigt med data, med ett modigt ledarskap och att höja lägstanivån på alla medarbetares AI-kunskap. Och lite om konspirationsteorier.

  • Avsnitt 16 – hur Nikolaus byggt in AI i sitt produktbolag

    Avsnitt 16 – hur Nikolaus byggt in AI i sitt produktbolag

    I avsnitt 16 gästas av vi av Nikolaus Varzakakos, medgrundare till https://www.qlerify.com/ . Nikolaus har förstärkt sin mjukvaruprodukt med generativ AI och delar med sig av erfarenheter kring både införande och hävstången AI gett deras affär och leverans till kund. Bra jobbat Nikolaus!

  • Avsnitt 15 – Så funkar AI i Almedalen med Daniel

    Avsnitt 15 – Så funkar AI i Almedalen med Daniel

    I Avsnitt 15 berättar Så funkar AIs utsände reporter Daniel Ljungstig om sina AI-spaningar från Almedalen. AI verkar vara ett MÅSTE att prata om i år, och Daniel lotsar oss genom ett urval av de 172 event som innehöll AI. Vi får höra om bland annat höra om AI och jobben, AI-washing och AI som…

  • Avsnitt 14 – Anders och Peder gör ett diagnostiskt prov i Midsommartid

    Avsnitt 14 – Anders och Peder gör ett diagnostiskt prov i Midsommartid

    I Midsommaravsnittet nummer 14 står vi för grodorna själva. Vi funderar över vad vi lärt oss och prata framtid både för AI och om podden. Det blir en hel del KBK och att det är lätt att säga nej, lite Apple och våra önskegäster. Och så får ni gissa vilken låt Anders börjar sjunga på…

  • Avsnitt 13 – AI och miljöpåverkan med Victor. Är AI klimatets frälsning eller fasa?

    Avsnitt 13 – AI och miljöpåverkan med Victor. Är AI klimatets frälsning eller fasa?

    I avsnitt 13 pratar vi med Victor Lysell, Director IT Architecture and Platforms på AFRY, om hur användning av AI påverkar miljön. Och att alla kan göra nått men att ingen (kanske undantaget Nvidia) kan göra allt. Sen har vi faktiskt lite svårt att hålla oss till ämnet, men det beror nog på att vi…

  • Avsnitt 12 – Om AI-kompetens med Mats. Är det kvinnliga IT-rörläggare som behövs?

    Avsnitt 12 – Om AI-kompetens med Mats. Är det kvinnliga IT-rörläggare som behövs?

    I Avsnitt 12 frågar vi Mats Mårtensson, VD på konsultmäklaren Keyman, om AI-hypen gett någon mätbar effekt på efterfrågan på AI-kompetens. Och vad är egentligen AI-kompetens? Vi kan heller inte riktigt släppa det där med representation. Andelen kvinnliga gäster i podden har nu gått ned till 8,3%. De tre männen i poddstudion tror att kompetensbehoven…

  • Avsnitt 11 – Om kreativa illrar och regulatoriska bombmattor med Brita

    Avsnitt 11 – Om kreativa illrar och regulatoriska bombmattor med Brita

    I Avsnitt 11 berättar Brita Rösblad, som är digitaliseringschef på Nacka Kommun, om deras idéer och tillämpningar av AI och hur de navigerar den ”regulatoriska bombmattan” (som Anders brukar tjata om). Det blir lite illerbeteenden, 12 lagrum och hur viktigt det fortsatt kommer vara med nyfikenhet och social förmåga. Och så sätter Brita oss på…

  • Avsnitt 10 – AI och upphovsrätt med Hans

    Avsnitt 10 – AI och upphovsrätt med Hans

    I avsnitt 10 av podden pratar vi upphovsrätt och AI med advokaten (eller var det advocadon?) Hans Eriksson på Westerberg & Partners. Vi pratar AI Act, EU och rättsprocesser i USA. Inte nog med att Hans är vass på upphovsrätt, han är trevlig och får dessutom både Anders och Peder att sova lite lugnare.

  • Avsnitt 9 – AI-spaning med Joel och Tommy

    Avsnitt 9 – AI-spaning med Joel och Tommy

    I avsnitt 9 så tittar Joel Hofgren och Tommy Wassgren förbi och berättar om Accentures spaning ”Accenture technology vision 2024” där man ser hur AI blir mer tillgängligt, att agenter kommer att förändra hur vi använder internet, att augmented reality kommer göra nytta och att biometriska hjälpmedel baserat på AI redan finns.Och så klart lite…

  • Avsnitt 8 – Cybersäkerhet med Ric. Och lite datakanon och regulatorisk bombmatta på det.

    Avsnitt 8 – Cybersäkerhet med Ric. Och lite datakanon och regulatorisk bombmatta på det.

    Vi gästas av Ric Lindberg som kan massor om cybersäkerhet. Han ökar vår medvetenhet och berättar hur vi kan leva lite säkrare både online och IRL. Peder får äntligen mynta ett uttryck, ”Svensk Datakanon” (kom ihåg var ni hörde det först!) och Anders har redan hunnit diskutera “den regulatoriska bombmattan” med en framtida gäst.

  • Avsnitt 7 – Adam berättar om AI och urbana livsmiljöer

    Avsnitt 7 – Adam berättar om AI och urbana livsmiljöer

    I det sjunde avsnittet av podcasten ”Så Funkar AI” välkomnar vi vår första internationella gäst, Adam Eriksson, som är Data Scientist på Gehl, ett konsultföretag som fokuserar på att förbättra kvaliteten och designen av urbana livsmiljöer. Det blir lite prat om Marx, men framför allt berättar Adam hur han med hjälp av generativ AI radikalt…

  • Avsnitt 6: Olof, är det nördigt att prata om (din) data?

    Avsnitt 6: Olof, är det nördigt att prata om (din) data?

    I vår strävan att lära oss av folk som kan nåt, så intervjuar vi Olof Granberg. Han kan data och har säkert redan använt just din data på både Telia och ICA. Vi pratar om företags interna dataanvändning och vikten av datakvalitet. Enligt ChatGPT har avsnittet nördighet 8 på en 10-gradig skala.

  • Avsnitt 5: Säsongsfinal eller upptakt?

    Avsnitt 5: Säsongsfinal eller upptakt?

    Enl ChatGPT: I det femte avsnittet av podden ”Så funkar AI” diskuterar Anders och Peder deras upplevelser och lärdomar från de första fyra avsnitten samt planer för framtiden. De lyfter fram vikten av att inkludera experter som gäster för att berika diskussionerna kring artificiell intelligens, dess inverkan på samhället, och hur datahantering spelar en central…

  • Avsnitt 4: Andi, avokado och radiokaka – vad smakar egentligen AI?

    Avsnitt 4: Andi, avokado och radiokaka – vad smakar egentligen AI?

    Anders och Peder pratar med Andi Kravljaca, framtidsstrateg på Huddinge kommun, om AI som vår tids avokado och radiokaka. Det bjuds även på reflektioner kring möjligheter och utmaningar för offentlig sektor och om AI kanske kan hjälpa till.

  • Avsnitt 3: Vad är etik, vad är rätt och vad är fel?

    Avsnitt 3: Vad är etik, vad är rätt och vad är fel?

    Anders och Peder pratar om etik och reglering inom AI, vikten av att ställa rätt frågor till AI för att undvika etiska problem och hur träningsdata påverkar AI:s beslut.

  • Avsnitt 2: Ah men hur funkar AI då?

    Avsnitt 2: Ah men hur funkar AI då?

    Anders och Peder borrar lite djupare i hur AI faktiskt fungerar under huven och varför det är så mycket snack om AI just nu?

  • Avsnitt 1: Så funkar AI med Anders och Peder

    Avsnitt 1: Så funkar AI med Anders och Peder

    Anders och Peders gör en mental studieresa kring AI; vad det är, hur det fungerar och vad det betyder för oss och samhället vi lever i. Skicka frågor och förslag på gäster till hej@safunkarai.se eller så hittar ni oss på LinkedIn.